Artikel op HilversumsNieuws.nl

28 februari 2016

Studiecoach Trapp: ‘Ik ben net de belastingdienst’

HILVERSUM – Eigenlijk is er in de afgelopen drie decennia weinig veranderd. Leerlingen zijn hetzelfde. Alleen de spullen die ze meenemen zijn anders dan in de midjaren tachtig. Toen bestonden die dure laptops en tablets niet. En wat nog altijd geen pretje is, is bijles en huiswerk zelf. “Ik ben net de belastingdienst: ik kan het niet leuker maken, maar ik kan het ze wel makkelijker maken”, zegt Wilfried Trapp van Trapp Studiecoaching.

Meneer Trapp, zoals de leerlingen hem noemen, realiseert zich goed dat de meesten niet op de stoelen en de banken staan om studiebegeleiding te krijgen. Er zijn tig plezantere zaken te verzinnen, maar feit is dat zij geholpen moeten worden met hun schoolwerk of klaargestoomd moeten worden voor tentamens en examens. Een ommekeer is nodig. Schoolprestaties zijn niet naar behoren of bepaalde vakken blijven achter. “Onze specialiteit zit hem in de hogerejaars. Dat is echt wat ons onderscheidt”, aldus Trapp.

Geen tablets
De crux zit hem vooral in het aanbrengen van discipline. Weg van alle prikkels. Geen tablets of telefoons waarop ze kunnen Facebooken of gamen. Die apparaten verdwijnen bij binnenkomst in de kluis. Daarna is het ‘ouderwets’ boven de materie hangen en leermeters maken. De focus ligt vooral op wiskunde, maar ook op woordjes stampen. Om te kijken of de leerlingen daadwerkelijk aan de slag zijn geweest, wil de studiecoach nog wel eens overhoren.

Iedere avond vrij
“We leren ze effectief werken”, meldt Trapp. “Gestructureerd met iets bezig zijn werkt beter. Het argument dat dit ze vrije tijd kost, klopt niet. Ik zeg altijd: als je hier ‘s middags na school komt en je werk afmaakt, heb je juist iedere avond vrij.'” Dat levert niet alleen tijd op om structureel leuke dingen te doen, maar zorgt volgens de studiecoach ook voor rust in huis.

Bron: http://www.hilversumsnieuws.nl/lees/57369/studiecoach-trapp-ik-ben-net-de-belastingdienst-

terug naar het overzicht